Tuesday, 9 April 2013

Posted by Unknown on 08:57 No comments

HORS D’OEUVRES

•         Perkataan hors d’oeuvres diterjemahkan daripada perkataan French yang membawa maksud “outside the work”.
•         Di dalam istilah kulinari, ianya membawa maksud hidangan pembuka selera bersaiz kecil (small bite).
•         Hors d’oeuvres terbahagi kepada dua kategori iaitu panas dan sejuk.
HORS D’OEUVRES YANG DIHIDANGKAN PERLULAH
  • Bahan-bahan yang digunakan perlu dari bahan yang segar
  • Dimakan hanya dengan satu atau dua gigitan sahaja
  •  Hors d’oeuvres perlu dihias dan dihidang dengan menarik
  •  Elakkan menggunakan bahan makanan yang mempunyai rasa yang sama





  

Canapés
PENGENALAN
·        sejenis hidangan pembuka selera atau dikenali sebagai tartine di Itali.
·        Canape juga bermaksud kanopi dalam bahasa Perancis.
·        Ia adalah hidangan yang kecil dan dihiasi dengan pelbagai cara untuk menjadikan ia menarik, dipegang menggunakan tangan dan kebiasaanya dimakan dengan sekali gigit sahaja.
·        Canape ialah salah satu jenis open face sandwich yang termasuk makanan pembuka selera dingin,dengan ukuran dan bentuk kecil yang menarik dan dikenal dengan bite size atau ukuran satu kali suap atau gigit.
FUNGSI
Untuk makanan pembuka atau pelengkap  dari hors d'oeuvres
ELEMENT
Base :
·        Roti
·        Crackers
·        Biskut
Spread :
·        Bahan yang disapukan diatas base.
·        Tujuannya ialah menambahkan rasa dan melekatkan base dengan topping canapés
·        Contoh : butter, mayonis, cream cheese, margarine
Topping :
·        Makanan yang disusun diatas base.
·        Contoh : keju yang diparut, telur yang dihiris atau dicincang, tuna, salmon, sayuran dan buah-buahan
Garnish /  hiasan :
·        Hiasan pada canapés ialah dengan penyusunan topping  yang berwarna-warni atau ditambah dengan benda lain
·        Syarat garnish ialah  boleh dimakan dan sesuai mengikut canapé yang dihasilkan















Categories:

0 comments:

Post a Comment