HORS
D’OEUVRES
|
|
|
• Perkataan hors d’oeuvres diterjemahkan daripada perkataan
French yang membawa maksud “outside the work”.
• Di dalam istilah kulinari, ianya membawa maksud hidangan
pembuka selera bersaiz kecil (small bite).
• Hors d’oeuvres terbahagi kepada dua kategori iaitu panas
dan sejuk.
|
HORS
D’OEUVRES YANG DIHIDANGKAN PERLULAH
|
|
Canapés
|
|
PENGENALAN
|
·
sejenis hidangan pembuka selera atau dikenali sebagai
tartine di Itali.
·
Canape juga bermaksud kanopi dalam bahasa Perancis.
·
Ia adalah hidangan yang kecil dan dihiasi dengan pelbagai
cara untuk menjadikan ia menarik, dipegang menggunakan tangan dan kebiasaanya
dimakan dengan sekali gigit sahaja.
·
Canape ialah salah satu jenis open face sandwich yang termasuk
makanan pembuka selera dingin,dengan ukuran dan bentuk kecil yang menarik dan
dikenal dengan bite size atau ukuran satu kali suap atau gigit.
|
FUNGSI
|
Untuk
makanan pembuka atau pelengkap dari
hors d'oeuvres
|
ELEMENT
|
Base :
·
Roti
·
Crackers
·
Biskut
Spread :
·
Bahan yang disapukan diatas base.
·
Tujuannya ialah menambahkan rasa dan melekatkan base
dengan topping canapés
·
Contoh : butter, mayonis, cream cheese, margarine
Topping :
·
Makanan yang disusun diatas base.
·
Contoh : keju yang diparut, telur yang dihiris atau
dicincang, tuna, salmon, sayuran dan buah-buahan
Garnish / hiasan :
·
Hiasan pada canapés ialah dengan penyusunan topping yang berwarna-warni atau ditambah dengan
benda lain
·
Syarat garnish ialah
boleh dimakan dan sesuai mengikut canapé yang dihasilkan
|
Categories: canape
0 comments:
Post a Comment