Stuffed
chicken
|
Dada ayam 2 keping
bayam 45
g (rebus)
mentega 20
g
bawang 60
g (cincang)
cendawan butang 100
g (cincang)
parsli dan thyme 5
g
daun bay 1
keping
garam dan lada sulah secukup
rasa
keju 2
keping
telur 1
biji
tepung berperasa 50
g
minyak masak 300
ml
|
• Mentega
dicairkan dan bahan yang dicincang disaute berserta daun parsli dan thyme.
Perasakan dengan garam dan lada sulah
• Sementara
itu, belah dan buka dada ayam. Ketuk sehingga nipis dan lebar
• Setelah
itu, letakkan bahan yang telah disaute berserta keju yang dihiris nipis
diatas kepingan ayam. Letakkan daum bayam yang dicelur.
• Seterusnya
gulungkan ayam dan cucuk dengan mengunakan pencungkil gigi untuk mendapatkan
bentuk gulungan yang cantik.
• Sapukan
telur dan golekkan diatas tepung berperisa. Goreng sehingga masak dan
buangkan pencungkil gigi pada ayam.
|
|
Spinach
sauce
|
Mentega 25
g
Tepung gandum 25
g
Stok ayam 150
ml
bawang 45
g
bayam 80g
Whipping cream 2
tbsp
Daun bay 1
keping
|
• Roux
disediakan. Setelah itu, masukkan bahan yang telah dikisar
• Seterusnya
masukkan daun bay. Masak sos sehingga pekat
• Selepas
itu, masukkan whipping cream dan kacau sehingga pekat
• Langkah
terakhir, perasakan sos dengan lada sulah dan garam
|
|
Potato
wedges
|
Kentang 2biji
Paprika
3g
Garam 2g
Lada sulah 3g
Tepung 3g
Minyak masak
|
·
Bakar kentang sehingga lembut.
·
Kemudian potong kentang mengikut
potongan wedges dan perasakan dengan paprika, garam, lada sulah dan letakkan
sedikit tepung
·
Gorengkan sehingga kekuningan dan
angkat
|
|
Sauted
broccoli and carrot
|
Mentega 1 tbsp
Broccoli 50 g
Lobak 50g
Garam dan lada sulah secukup
rasa
|
• Sauté
sayuran sehingga masak
• Perasakan
bersama garam dan lada sulah
|
|
Categories: main course
0 comments:
Post a Comment