Sunday 21 April 2013

Posted by Unknown on 03:44 No comments
Stuffed chicken
Dada ayam                          2  keping
bayam                                   45 g (rebus)
mentega                               20 g
bawang                                 60 g (cincang)
cendawan butang              100 g (cincang)
parsli dan thyme                5 g
daun bay                              1 keping
garam dan lada sulah       secukup rasa
keju                                        2 keping
telur                                       1 biji
tepung berperasa               50 g
minyak masak                   300 ml
•          Mentega dicairkan dan bahan yang dicincang disaute berserta daun parsli dan thyme. Perasakan dengan garam dan lada sulah
•          Sementara itu, belah dan buka dada ayam. Ketuk sehingga nipis dan lebar
•          Setelah itu, letakkan bahan yang telah disaute berserta keju yang dihiris nipis diatas kepingan ayam. Letakkan daum bayam yang dicelur.
•          Seterusnya gulungkan ayam dan cucuk dengan mengunakan pencungkil gigi untuk mendapatkan bentuk gulungan yang cantik.
•          Sapukan telur dan golekkan diatas tepung berperisa. Goreng sehingga masak dan buangkan pencungkil gigi pada ayam.




Spinach sauce
Mentega                               25 g
Tepung gandum                25 g
Stok ayam                            150 ml
bawang                                 45 g               
bayam                                  80g
Whipping cream               2 tbsp
Daun bay                             1 keping

•          Roux disediakan. Setelah itu, masukkan bahan yang telah dikisar
•          Seterusnya masukkan daun bay. Masak sos sehingga pekat
•          Selepas itu, masukkan whipping cream dan kacau sehingga pekat
•          Langkah terakhir, perasakan sos dengan lada sulah dan garam




Potato wedges
Kentang            2biji
Paprika                 3g
Garam                  2g
Lada sulah           3g
Tepung                 3g
Minyak masak

·        Bakar kentang sehingga lembut.
·        Kemudian potong kentang mengikut potongan wedges dan perasakan dengan paprika, garam, lada sulah dan letakkan sedikit tepung
·        Gorengkan sehingga kekuningan dan angkat



Sauted broccoli and carrot
Mentega                                                   1 tbsp
Broccoli                                                      50 g
Lobak                                                          50g
Garam dan lada sulah                 secukup rasa

•          Sauté sayuran sehingga masak
•          Perasakan bersama garam dan lada sulah




Categories:

0 comments:

Post a Comment