Tuesday 9 April 2013

Posted by Unknown on 01:33 No comments
mayonis

telur kuning                                          4 biji
cuka                                                     6 ml
garam                                                   2 tsp
mustard kering                                      2 tsp
cayenne                                                secubit  
salad oil                                                200 ml    
cuka                                                     10 ml
jus lemon                                               10 ml

cara menyediakan :

  -       Pisahkan kuning telur dan putih telur
  -      Pukul telur kuning sehingga gebu


  -          Setelah itu, masukkan cuka dan gaul 
  -          Masukkan salad oil dan lebihan cuka tadi.
  -          Sesuaikan rasa dengan meletakkan lemon.
  -          Sejukkan     



basic vinaigrette


Bahan :
Salad oil                1/2 tsp
Cuka                     20 ml
Lada sulah             ½ tsp

Cara :
Masukkan kesemua bahan dan gaul rata sehingga sebati


potato salad

kentang Waxy                                                                           500 gm
Basic Vinaigrette                                                                       55 ml
Garam                                                                                      1 ml
lada sulah                                                                                 1 ml
seleri, dipotong dadu kecil                                                         55 gm
bawang Holland, dicincang halus                                              20 gm
daun parsli, dicincang                                                              10 gm
mayonis                                                                                   70 ml
daun salad sebagai alas hiasan (lettuce)
hirisan lada merah di dalam botol (pimiento strips)

cara penyediaan :

-          Basuk kentang sehingga bersih dan masak sehingga empuk
 
-          Toskan kentang dan sejukkan
-          Setelah itu, kupas kulit kentang dan potong kepada 1.5 cm kiub

 
-          Vinaigrette, garam dan lada sulah dicampurkan. Setelah itu, masukkan kentang dan gaul rata tanpa merosakkan teksturnya
-          Sejukkan di dalam refrigerator
-          Selepas itu, masukkan seleri, bawang dan parsli. Gaul perlahan – perlahan


-      Masukkan mayonis dan gaul sekata. Hiaskan bersama salad






Categories:

0 comments:

Post a Comment