mayonis
telur kuning
4 biji
cuka 6 ml
garam 2 tsp
mustard
kering 2 tsp
cayenne
secubit
salad oil
200 ml
cuka 10 ml
jus
lemon
10 ml
cara menyediakan :
- Pisahkan
kuning telur dan putih telur
-
Pukul telur kuning sehingga gebu
- Setelah itu,
masukkan cuka dan gaul
- Masukkan salad oil
dan lebihan cuka tadi.
- Sesuaikan rasa
dengan meletakkan lemon.
- Sejukkan
basic vinaigrette
Bahan :
Salad oil 1/2
tsp
Cuka 20
ml
Lada sulah ½
tsp
Cara :
Masukkan kesemua bahan dan gaul rata sehingga
sebati
potato salad
kentang Waxy
500 gm
Basic Vinaigrette
55 ml
Garam 1 ml
lada sulah
1 ml
seleri, dipotong dadu kecil
55 gm
bawang Holland, dicincang halus
20
gm
daun parsli, dicincang
10 gm
mayonis 70 ml
daun salad sebagai alas hiasan
(lettuce)
hirisan lada merah di dalam botol
(pimiento strips)
cara penyediaan :
- Basuk
kentang sehingga bersih dan masak sehingga empuk
- Toskan
kentang dan sejukkan
- Setelah
itu, kupas kulit kentang dan potong kepada 1.5 cm kiub
- Vinaigrette,
garam dan lada sulah dicampurkan. Setelah itu, masukkan kentang dan gaul rata
tanpa merosakkan teksturnya
- Sejukkan
di dalam refrigerator
- Selepas
itu, masukkan seleri, bawang dan parsli. Gaul perlahan – perlahan
- Masukkan mayonis dan gaul sekata. Hiaskan
bersama salad
|
Categories: salad
0 comments:
Post a Comment