Roasted beef roulade
|
2 pcs daging lembu
2 tbsp Worcestershire
1 tsp oregano
1 tsp thyme
1 tangkai seleri
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar
50 gm keju
mozzarella
|
1. Daging
mestilah diketuk dengan menggunakan ‘tenderizer’.
2. Sapukan sos Worcestershire ke atas daging.
3. Perasakan
dengan lada sulah dan garam.
4. Perap
selama 20 hingga 30 minit.
5. Potong
seleri secara ‘julienne’ dan susun diatas daging.
6. Bawang
putih dan bawang besar yang telah
dicincang halus juga hendaklah ditabur atas daging bersama keju mozarella.
7. Kemudian,
gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan kitchen twine
menggunakan kaedah trussing.
|
|
Shallot
sauce
|
2 biji bawang merah *dicincang
1pcs
daun bay
3g Black pepper
2 tsp serbuk demiglace
5g air
2g garam dan lada sulah
|
1. Panaskan minyak zaitun.
2. Saute bawang merah yang telah dicincang
halus bersama bay leaf dan peppercorn sehingga naik bau.
3. Masukkan demiglaze. Pastikan serbuk
demiglaze telah dibancuh bersama air
4. Masak sehingga pekat dan perasakan
dengan salt dan pepper.
|
|
Rice
Pilaf
|
150g beras
basmathi
10g mentega
25g bawang besar
1pcs daun basil
30g daun parsli
100ml
stok ayam
air
garam
dan lada sulah
|
1. Basuh beras sehingga bersih dan toskan.
2. Saute bawang besar didalam periuk.
Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masakkan dalam masa 3 minit dengan api
perlahan.
3. Setelah itu, masukkan stok ayam dan juga
daun basil dan parsli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
4. Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20
minit.
|
|
Chef
selected vegetables
|
3-5
tangkai asparagus
1
kelopak bunga kobis
3-5
biji tomato
ceri
|
1. Potong ¼ bahagian bawah asparagus.
2. Manakalah bunga kobis dipotong floret.
3. Celur asparagus dan bunga kobis sehingga
lembut.
4. Kemudian, sauté sehingga cukup masak.
5. Perasakan dengan garam dan lada sulah.
|
|
Pommes
Croquettes
|
4
biji kentang
1 biji telur kuning
1 biji telur
15g mentega
30g tepung
50g serbuk roti
300ml minyak masak
Garam
dan lada sulah
|
1. Rebus kentang sehingga empuk.
2. Kemudian lecek dan masukkan telur,
marjerin, garam dan lada sulah.
3. Bentukkan seperti silinder.
4. Salutkan bersama tepung.
5. Celup dengan telur dan salut dengan
serbuk roti.
6. Seterusnya goreng dengan minyak yang
banyak
|
|
Categories: main course
0 comments:
Post a Comment