Sunday, 5 May 2013

Posted by Unknown on 05:58 No comments

Roasted beef roulade


2 pcs                     daging lembu
2 tbsp                   Worcestershire
1 tsp                     oregano
1 tsp                     thyme
1 tangkai             seleri
2 biji                    bawang putih
1 biji                     bawang besar
50 gm                  keju mozzarella


1.      Daging mestilah diketuk dengan menggunakan ‘tenderizer’.
2.      Sapukan  sos Worcestershire ke atas daging.
3.      Perasakan dengan lada sulah dan garam.
4.      Perap selama 20 hingga 30 minit.
5.      Potong seleri secara ‘julienne’ dan susun diatas daging.
6.      Bawang putih  dan bawang besar yang telah dicincang halus juga hendaklah ditabur atas daging bersama keju mozarella.
7.      Kemudian, gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan kitchen twine menggunakan kaedah trussing.

  
         




Shallot sauce


2 biji                     bawang merah *dicincang
1pcs                      daun bay
3g                         Black pepper
2 tsp                     serbuk demiglace
5g                         air
2g                        garam dan lada sulah


1.      Panaskan minyak zaitun.
2.      Saute bawang merah yang telah dicincang halus bersama bay leaf dan peppercorn sehingga naik bau.
3.      Masukkan demiglaze. Pastikan serbuk demiglaze telah dibancuh bersama air
4.      Masak sehingga pekat dan perasakan dengan salt dan pepper.









































Rice Pilaf


150g                    beras basmathi
10g                      mentega
25g                      bawang besar
1pcs                   daun basil
30g                     daun parsli
100ml                stok ayam
air
garam dan lada sulah


1.      Basuh beras sehingga bersih dan toskan.
2.      Saute bawang besar didalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah. Masakkan dalam masa 3 minit dengan api perlahan.
3.      Setelah itu, masukkan stok ayam dan juga daun basil dan parsli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
4.      Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah  dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20 minit.











































Chef selected vegetables


3-5 tangkai         asparagus                            
1 kelopak bunga kobis
3-5 biji       tomato ceri


1.      Potong ¼ bahagian bawah asparagus.
2.      Manakalah bunga kobis dipotong floret.
3.      Celur asparagus dan bunga kobis sehingga lembut.
4.      Kemudian, sauté sehingga cukup masak.
5.      Perasakan dengan garam dan lada sulah.






































Pommes Croquettes


4 biji          kentang
1 biji          telur kuning
1 biji          telur
15g             mentega
30g             tepung
50g             serbuk roti
300ml        minyak masak
Garam dan lada sulah


1.      Rebus kentang sehingga empuk.
2.      Kemudian lecek dan masukkan telur, marjerin, garam dan lada sulah.
3.      Bentukkan seperti silinder.
4.      Salutkan bersama tepung.
5.      Celup dengan telur dan salut dengan serbuk roti.
6.      Seterusnya goreng dengan minyak yang banyak


  































Categories:

0 comments:

Post a Comment