jika kita lihat secara mata kasar ye julliene nie merupakan potongan memanjang...kebiasannya potongan nie terdapat pada timun, lobak merah, lik dan sayuran lain... potongan ini boleh digunakan untuk memasak sayur tumis, acar, sup, tomyam, salad.. ciri potongan ini ialah ianya berbentuk panjang dan nipis, berukuran 3mmx3mmx6mm..
yang nie plak potongan batonnet....nampak tak kesamaan batonnet dan julienne....die berbentuk panjang dan nipis namun batonnet nie lebih tebal daripada julliene..ukuran bagi batonnet ialah 6mmx6mmx7.5mm .. ada juga yang mengatakan batonnet nie merupakan versi tebal julienne
yang nie macedoine atau dice atau cube...bentuk nya lebih kurang dengan dadu iaitu segi empat sama..ukuran bagi macedoine nie ialah 12mmx12mmx12mm...potongan nie kita boleh gunakan untuk potong sayur, bean, bawang, seleri...selalunya micedoine nie digunakan untuk buat mirepoix....nnti cik jiemie terangkan apa die mirepoix tue k..
seterusnya...brunoise....brunoise nie lebih kurang j dengan macedoine tetapi brunoise lebih halus daripada macedoine...ukuran bagi brunoise ialah 3mmx3mmx3mm..
yang ini dinamakan sebagai turned potato.. langkah untuk menghasilkan bola rugbi ini ialah bernula dengan memotong pangkal dan hujung kentang tersebut....setelah itu, bentukkan bucu turned potato kita tue..pastikan kita mendapat 7 bucu....kebiasannya bucu bagi turned nie mestilah berada dalam no ganjil..barulah turned yang kita hasilkan tue cantik....yang nie cik jiemie tunjuk cm mne cara pegang pisau dan dapat menghasilkan bucu yang comel dan cantik.
ok....seterusnya kita pergi kepada florets....apa die florets nie?????meh cik jiemie tunjukkan....
florets nie kte potong bunga kobis tue ikt kelopak2 bunga pd kubis tue...saiz ye terpulang pd kte....nk bsr k nk kcik k...ikt ska kte lah.....yg pntng atie gumbira...hahahaha...tetapi bkn setakat bunga kobis j tau broccoli pn blh gk...
Categories: permulaan
0 comments:
Post a Comment