PASTA AGLIO OLIO
Bahan-bahan:
300
gm spaghetti
2-3 tbsp olive
oil
2 ulas bawang putih, dicincang
1 tsp chilli
flakes
50
gm udang
50
gm sotong
50
gm kepah
1
tsp lada hitam
½
kiub pati ayam
Secukup
rasa garam dan lada sulah
20
gm daun parsli – dicincang
halus - hiasan (digaul bersama pasta)
Cara penyediaan:
·
Rebus spaghetti sehingga
lembut dan toskan. Dalam periuk lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan
toskan. Jangan buang air rebusan seafood ini.
·
Panaskan minyak
zaitun, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan
1 senduk air rebusan seafood.
·
Masukkan oregano,
parsley dan chili flakes, lada hitam, garam dan pati ayam.
·
Masukkan spaghetti
dan seafood. Kacau hingga sekata.
·
Siap untuk
dihidangkan.
LASAGNE
Bahan-bahan:
60 gm keju Ricotta
10 gm keju Parmesan
1 biji telur
Secukup rasa garam dan lada sulah
1 kotak kepingan pasta Lasagna
400 gm sos Bolognaise
(lihat di bawah)
60 gm keju Mozarella, disagat
10 gm keju Parmesan (untuk lapisan paling atas)
Cara Penyediaan:
1. Didihkan air
dan masukkan sedikit garam.
2. Setelah mendidih,
masukkan kepingan pasta dan rebus sehingga al-dente. Angkat pasta dan bilas di
dalam bekas berisi ais. Angkat dan toskan.
3. Campurkan kesemua keju ricotta, parmesan dan telur.
Perasakan dengan garam dan lada sulah.
4. Letakkan
lapisan pertama kepingan pasta ke dalam loyang yang telah di glis minyak. Kemudian,
lapis dengan sos Bolognaise untuk lapisan kedua. Letakkan kepingan pasta lagi
untuk lapisan ketiga dan tuang campuran keju ricotta sebagai lapisan keempat.
5. Ulang langkah di atas sehingga semua bahan-bahan
habis digunakan. Pastikan lapisan atas sekali adalah lapisan campuran keju
ricotta. Taburkan keju mozzarella dan parmesan di bahagian atasnya.
6. Bakar pada suhu 180-190ºC selama 45 minit.
Tutup loyang menggunakan aluminium foil untuk mengelakkan bahagian atas
daripada kering. Tetapi buka foil tersebut pada 15 minit terakhir untuk
memerangkan lapisan atas lasagne.
SOS BOLOGNAISE
Bahan-bahan:
25
gm mentega
6
ulas bawang putih, dicincang
1
biji bawang Holland, dicincang*
20
gm lobak merah, dadu * mirepoix
20
gm seleri, dicincang *
1
helai daun bay
200
gm daging
lembu cincang
2
biji tomato concasse
2
tbsp tomato puri
½
tbsp oregano
Secukup
rasa garam dan lada sulah
Cara penyediaan:
1. Panaskan mentega di dalam periuk dan sauté
bawang putih, daun bay dan mirepoix sehingga perang.
2. Masukkan daging dan masak sehingga daging
mulai perang.
3. Masukkan tomato concasse, tomato puri
sehingga tomato hancur. Kecilkan api dan reneh selama 10 minit sebelum
dimasukkan oregano. Sesuaikan rasa.
Chicken Ham Mushroom Macaroni With
Cheese
Bahan-bahan
Macaroni 125g
Butter 15g
Fresh milk 125g
Cooking cream 125g
Parmesan
cheese 2
tbsp
Button
mushroom 4 biji
Parsli 30g
White pepper secubit
garam secubit
bawang putih 10g
Langkah memasak
- Panaskan kuali dan masukkan butter. Saute bawang putih sehingga naik bau. Masukkan cendawan butang dan saute sehingga sedikit kekuningan.
- Masukkan sedikit susu segar dan juga heavy cream. Kacau secara perlahan-lahan
- Masukkan keju parmesan dan kacau sehingga sedikit pekat.
- Masukkan macaroni yang telah direbus ke dalam kuali. Kacau
- Perasakan dengan lada puith dan sedikit garam.
- Sedia untuk dihidang.
Categories: pasta
0 comments:
Post a Comment