PAN FRIED SEABASS
|
Ikan
siakap ( fillet ) 800g
Minyak
zaitun 30 ml
Lemon
(jus ) 2biji
Lada
hitam
2g
Lada
sulah
2g
Garam 2g
|
1. Perapkan ikan bersama jus lemon, garam, lada hitam dan minyak zaitun. Gaul
rata.
2. Masak
tohor di atas kuali pembakar selama 6 – 12 minit.
|
SWEET CHILLI SAUCE
|
Sos
cili thai
3tbsp
Bawang
besar ( cincang ) 200g
Bawang
puith ( cincang ) 6g
Halia
( cincang ) 10g
Tomato
( dadu ) 16g
Mentega 3tbsp
Caper 1tbsp
Stok
ikan
50g
Daun
bay 1
keping
Gula
perang 3g
Garam 2g
Lada
sulah
2g
|
1. Tumiskan
butter, bahan cincang dan daun bay sehingga naik bau.
2. Masukkan
sos cili Thai dan stok ikan, kacau sehingga mendidih.
3. Masukkan
tomato, caper dan didihkan sehingga pekat.
4.
Perasakan.
|
POMMES DUCHESS |
Kentang ( rebus dan dilecek ) 4biji
Mentega 20g
Kuning
telur
1biji
Garam 2g
Lada
sulah 2g
|
1. Campurkan kentang, kuning telur, mentega, lada sulah dan garam
2. Bentukkan
adunan seperti sarang burung. Glis dan bakar.
|
SAUTED BROCCOLI AND CARROT
|
Mentega 1tbsp
Brokoli 50g
Lobak
merah 50g
Garam 2g
Lada
sulah 2g
|
1. Saute
atau blanching sayur sehingga agak masak.
2. Perisakan
dengan garam dan lada sulah jika perlu
|
Categories: main course
0 comments:
Post a Comment