Friday, 26 April 2013

Posted by Unknown on 21:13 No comments

PAN FRIED SEABASS


Ikan siakap ( fillet )                  800g
Minyak zaitun                         30 ml
Lemon (jus )                            2biji
Lada hitam                                 2g
Lada sulah                                  2g
Garam                                         2g


1.   Perapkan  ikan bersama jus lemon,  garam, lada hitam dan minyak zaitun. Gaul rata.
2.  Masak tohor di atas kuali pembakar selama 6 – 12 minit.






SWEET CHILLI SAUCE


Sos cili thai                               3tbsp
    Bawang besar ( cincang )          200g
Bawang puith  ( cincang )          6g
Halia ( cincang )                        10g
Tomato ( dadu )                         16g
Mentega                                    3tbsp
Caper                                        1tbsp
Stok ikan                                   50g
      Daun bay                               1 keping
Gula perang                               3g
Garam                                        2g
Lada sulah                                 2g


1.         Tumiskan butter, bahan cincang dan daun bay sehingga naik bau.
2.          Masukkan sos cili Thai dan stok ikan, kacau sehingga mendidih.
3.          Masukkan tomato, caper dan didihkan sehingga pekat.
4.         Perasakan.





POMMES DUCHESS


Kentang ( rebus dan dilecek )    4biji
Mentega                                     20g
Kuning telur                              1biji
Garam                                         2g
Lada sulah                                  2g


1.         Campurkan kentang, kuning telur, mentega, lada sulah dan garam
2.         Bentukkan adunan seperti sarang burung. Glis dan bakar.






SAUTED BROCCOLI AND CARROT 

     
  Mentega                              1tbsp
Brokoli                                50g
Lobak merah                       50g
Garam                                  2g
Lada sulah                            2g


1.         Saute atau blanching sayur sehingga agak masak.
2.          Perisakan dengan garam dan lada sulah jika perlu







Categories:

0 comments:

Post a Comment