Friday, 26 April 2013

Posted by Unknown on 21:12 No comments

Assalamualaikum semua…pada minggu ini cik jiemie telah mempelajari ilmu baru iaitu menyediakan hidangan utama bagi ikan…pada minggu lepas cik jiemie telah berikan resepi tentang menyediakan hidangan utama bagi ayam…jadinya minggu nie kte tngkap ikanlah..~~ikan dilaut,asam didarat dlm periuk bertemu jua~~wallllllllaaaaaaaa….sdp kn cik jiemie nynyi…kihkih….dh lah mngarut…sekarang nie cik jiemie nk ajar cara memfillet ikan yang betul..al-maklumlah kalau buat main course ikan nie kte kne pisahkan daging ngn tulang..sian sian…mula-mula ap yang perlu kita lakukan ialah memfillet ikan…akmaklumlah makanan brt nie unik…xpyh nk hidang ikan k ayam k ngan tulang die….nie cara memfillet ikan..




1. ambil pisau dan potong disebelah insang secara menyerong 
2. potong dibahagian belakang ikan iaitu pada siripnya
3. letakkan pisau scara 45 darjah agar pembaziran daging ikan tidak berlaku. 
4. ketika memotong daging pastikan pisau sentiasa rapat pada tulang belakang ikan agar tidak melakukan pembaziran daging ikan
5. peel fillet sehingga siap dan putuskan pada bahagian sisi tulang ikan.






1.     Sewaktu menghiris kulit ikan, tarik dengan perlahan untuk mengelakkan ia terputus. Lakukan sehingga selesai


TIPS:

·           Pastikan pisau anda sangat tajam atau anda akan merobek dan mengoyakkan daging.
·        Pergi perlahan-lahan pada mulanya. Ia memerlukan latihan untuk menjadi seorang pakar di filleting ikan.

  •  Mengeluarkan fillet dari tulang rusuk adalah langkah yang paling sukar.        
  • Perlu berhati-hati dan pergi perlahan-lahan.

Categories:

0 comments:

Post a Comment