Assalamualaikum semua…pada
minggu ini cik jiemie telah mempelajari ilmu baru iaitu menyediakan hidangan
utama bagi ikan…pada minggu lepas cik jiemie telah berikan resepi tentang
menyediakan hidangan utama bagi ayam…jadinya minggu nie kte tngkap ikanlah..~~ikan
dilaut,asam didarat dlm periuk bertemu jua~~wallllllllaaaaaaaa….sdp kn cik
jiemie nynyi…kihkih….dh lah mngarut…sekarang nie cik jiemie nk ajar cara
memfillet ikan yang betul..al-maklumlah kalau buat main course ikan nie kte kne
pisahkan daging ngn tulang..sian sian…mula-mula ap yang perlu kita lakukan
ialah memfillet ikan…akmaklumlah makanan brt nie unik…xpyh nk hidang ikan k
ayam k ngan tulang die….nie cara memfillet ikan..
1. ambil pisau dan potong disebelah insang secara menyerong
2. potong dibahagian belakang ikan iaitu pada siripnya
3. letakkan pisau scara 45 darjah agar pembaziran daging ikan tidak berlaku.
4. ketika memotong daging pastikan pisau sentiasa rapat pada tulang belakang ikan agar tidak melakukan pembaziran daging ikan
5. peel fillet sehingga siap dan putuskan pada bahagian sisi tulang ikan.
|
1. Sewaktu
menghiris kulit ikan, tarik dengan perlahan untuk mengelakkan ia terputus. Lakukan
sehingga selesai
|
TIPS:
· Pastikan pisau anda sangat tajam
atau anda akan merobek dan mengoyakkan daging.
·
Pergi perlahan-lahan pada mulanya.
Ia memerlukan latihan untuk menjadi seorang pakar di filleting ikan.
|
Categories: main course
0 comments:
Post a Comment