Pasta
|
|
Pengenalan
|
— Merupakan produk yang dihasilkan daripada bijirin.
— Dihasilkan daripada pelbagai jenis bijirin dan terdapat
dalam pelbagai jenis bentuk erta rasa dan boleh diiringi dengan pelbagai
jenis sos.
— Perkataan pasta adalah berasal daripada bahasa
Itali yang bermaksud doh.
— Pasta dihasilkan daripada campuran
tepung gandum (tepung suji daripada gandum jenis durum) dan air.
|
Bentuk
utama pasta
|
Makaroni :
· Pasta yang dibuat daripada tepung dan air seperti spageti,
lasagna dan makaroni.
Pasta telur :
· Mengandungi 5.5% telur di dalam adunannya.
· Ia dipasarkan dalam bentuk seperti mi leper dan mempunyai
kelebaran yang berbeza.
|
Ciri
pasta berkualiti tinggi
|
· Berwarna kelihatan kuning tidak kelabu.
· Kenyal tetapi
mudah untuk dikunyah.
· Dapat mengekalkan bentuknya setelah dimasak.
|
Kategori
pasta
|
Pasta ascuitta:
· Merujuk kepada pasta harian seperti spageti atau makaroni
yang dihidangkan bersama sos.
· Contoh: ravioli, cannelloni, lasagna.
Pastina :
· Merujuk kepada pasta bersaiz kecil yang selalunya
digunakan sebagai bahan sup.
|
Penyediaan pasta
|
·
Pasta dimasak sehingga ke tahap is kenyal ketika digigit (al dente).
·
Keadaan pasta yang sudah dimasak mestilah kenyal dan tidak
lembik.
·
Jangka masa memasak berbeza bergantung kepada jenis pasta.
·
Juga bergantung kepada jeis tepung yang digunakan dan
kelembapannya.
|
JENIS PASTA
|
||
SPAGETI
|
·
Panjang dan bulat.
·
Dihidangkan bersama pelbagai
sos: tomato atau bolonais.
|
![]() |
SPAGHETINI
|
·
Nipis, panjang, dan bulat.
·
Dihidangkan sama seperti spageti
terutamanya dengan sos karangan laut ataupun minyak zaitun.
|
![]() |
VERMICELLI
|
·
Nipis dan kecil.
·
Dihidangkan bersama sos
ataupun dipecahkan ke dalam sup.
|
![]() |
LINGUINE
|
·
Kelihatan seperti spageti yang
telah digelek.
·
Dihidangkan sama seperti
spageti bersama sos.
|
![]() |
FUSILLI
|
·
Pendek berbentuk seperti skru.
·
Sos pekat berkrim.
·
Boleh dijadikan sebagai bahan
salad
|
|
MAKARONI
|
·
Pendek dan berlubang.
·
Sangat sesuai dihidangkan
bersama sos daging.
·
Juga sesuai dibakar bersama
sos atau keju atau dijadikan sebagai bahan salad
|
|
ELBOW MAKARONI
|
·
Pendek.
·
Berbentuk bent.
·
Sesuai untuk dibakar dan
sebagai hidangan bersama salad.
|
![]() |
FETTUCINE
|
·
Pasta tebal digulung seperti
sanggul dan terdapat dalam beberapa perasa seperti perasa bayam.
·
Sesuai dihidangkan bersama sos
berkrim atau sos keju.
|
![]() |
FENNE ATAU
MOSTACCIOLI
|
·
Berbentuk tiub kosong dipotong
serong.
·
Berkulit licin atau bergerutu.
·
Dibakar bersama sos daging
atau sos tomato dengan keju.
|
![]() |
ZITI
|
·
Pendek.
·
Berbentuk tiub kosong dipotong
lurus.
·
Dibakar bersama sos daging
atau sos tomato dengan keju.
|
![]() |
RIGATONI
|
·
Berbentuk tiub yang lebih
besar dengan bahagian tepinya berlurah.
·
Dibakar bersama sos daging
atau sos tomato dengan keju.
|
|
MANICOTTI
|
·
Berbentuk tiub besar kadang-
kadang kulit luarannya beralur.
·
Diisikan dengan bahan inti
seperti keju atau sos daging.
|
|
LASAGNA
|
·
Lebar serta leper dengan
bahagian tepinya beralun- alaun atau lurus.
·
Dibakar dengan sos daging dan
keju.
|
|
CANNELONI
|
·
Berbentuk seperti tiub dan
berlubang.
·
Dihidang bersama sos bolonais,
keju dan béchamel.
|
![]() |
CONCHIGLIE
|
·
Berbentuk seperti siput.
·
Dihidang bersama sos makanan
laut atau sos daging.
·
Jenis yang lebih kecil boleh
dijadikan sebagai bahan salad.
|
|
FARFALLE
|
·
Berbentuk seperti rama- rama.
·
Terdapat dalam pelbagai perasa
seperti perasa bayam.
·
Dihidangkan bersama sos yang
mengandungi ketulan daging, sosej, dan sayuran.
|
|
PASTINA (PASTA
KECIL)
|
·
Ditalini, orzo, stelline,
acini.
·
Pendek, berlubang kosong serta
pelbagai bentuk seperti bintang kecil dan beras.
·
Digunakan sebagai bahan sup
atau salad dan hidangan sampingan.
|
|
Categories: pasta
0 comments:
Post a Comment