Pasta
|
|
Pengenalan
|
Merupakan produk yang dihasilkan daripada bijirin.
Dihasilkan daripada pelbagai jenis bijirin dan terdapat
dalam pelbagai jenis bentuk erta rasa dan boleh diiringi dengan pelbagai
jenis sos.
Perkataan pasta adalah berasal daripada bahasa
Itali yang bermaksud doh.
Pasta dihasilkan daripada campuran
tepung gandum (tepung suji daripada gandum jenis durum) dan air.
|
Bentuk
utama pasta
|
Makaroni :
· Pasta yang dibuat daripada tepung dan air seperti spageti,
lasagna dan makaroni.
Pasta telur :
· Mengandungi 5.5% telur di dalam adunannya.
· Ia dipasarkan dalam bentuk seperti mi leper dan mempunyai
kelebaran yang berbeza.
|
Ciri
pasta berkualiti tinggi
|
· Berwarna kelihatan kuning tidak kelabu.
· Kenyal tetapi
mudah untuk dikunyah.
· Dapat mengekalkan bentuknya setelah dimasak.
|
Kategori
pasta
|
Pasta ascuitta:
· Merujuk kepada pasta harian seperti spageti atau makaroni
yang dihidangkan bersama sos.
· Contoh: ravioli, cannelloni, lasagna.
Pastina :
· Merujuk kepada pasta bersaiz kecil yang selalunya
digunakan sebagai bahan sup.
|
Penyediaan pasta
|
·
Pasta dimasak sehingga ke tahap is kenyal ketika digigit (al dente).
·
Keadaan pasta yang sudah dimasak mestilah kenyal dan tidak
lembik.
·
Jangka masa memasak berbeza bergantung kepada jenis pasta.
·
Juga bergantung kepada jeis tepung yang digunakan dan
kelembapannya.
|
JENIS PASTA
|
||
SPAGETI
|
·
Panjang dan bulat.
·
Dihidangkan bersama pelbagai
sos: tomato atau bolonais.
|
|
SPAGHETINI
|
·
Nipis, panjang, dan bulat.
·
Dihidangkan sama seperti spageti
terutamanya dengan sos karangan laut ataupun minyak zaitun.
|
|
VERMICELLI
|
·
Nipis dan kecil.
·
Dihidangkan bersama sos
ataupun dipecahkan ke dalam sup.
|
|
LINGUINE
|
·
Kelihatan seperti spageti yang
telah digelek.
·
Dihidangkan sama seperti
spageti bersama sos.
|
|
FUSILLI
|
·
Pendek berbentuk seperti skru.
·
Sos pekat berkrim.
·
Boleh dijadikan sebagai bahan
salad
|
|
MAKARONI
|
·
Pendek dan berlubang.
·
Sangat sesuai dihidangkan
bersama sos daging.
·
Juga sesuai dibakar bersama
sos atau keju atau dijadikan sebagai bahan salad
|
|
ELBOW MAKARONI
|
·
Pendek.
·
Berbentuk bent.
·
Sesuai untuk dibakar dan
sebagai hidangan bersama salad.
|
|
FETTUCINE
|
·
Pasta tebal digulung seperti
sanggul dan terdapat dalam beberapa perasa seperti perasa bayam.
·
Sesuai dihidangkan bersama sos
berkrim atau sos keju.
|
|
FENNE ATAU
MOSTACCIOLI
|
·
Berbentuk tiub kosong dipotong
serong.
·
Berkulit licin atau bergerutu.
·
Dibakar bersama sos daging
atau sos tomato dengan keju.
|
|
ZITI
|
·
Pendek.
·
Berbentuk tiub kosong dipotong
lurus.
·
Dibakar bersama sos daging
atau sos tomato dengan keju.
|
|
RIGATONI
|
·
Berbentuk tiub yang lebih
besar dengan bahagian tepinya berlurah.
·
Dibakar bersama sos daging
atau sos tomato dengan keju.
|
|
MANICOTTI
|
·
Berbentuk tiub besar kadang-
kadang kulit luarannya beralur.
·
Diisikan dengan bahan inti
seperti keju atau sos daging.
|
|
LASAGNA
|
·
Lebar serta leper dengan
bahagian tepinya beralun- alaun atau lurus.
·
Dibakar dengan sos daging dan
keju.
|
|
CANNELONI
|
·
Berbentuk seperti tiub dan
berlubang.
·
Dihidang bersama sos bolonais,
keju dan béchamel.
|
|
CONCHIGLIE
|
·
Berbentuk seperti siput.
·
Dihidang bersama sos makanan
laut atau sos daging.
·
Jenis yang lebih kecil boleh
dijadikan sebagai bahan salad.
|
|
FARFALLE
|
·
Berbentuk seperti rama- rama.
·
Terdapat dalam pelbagai perasa
seperti perasa bayam.
·
Dihidangkan bersama sos yang
mengandungi ketulan daging, sosej, dan sayuran.
|
|
PASTINA (PASTA
KECIL)
|
·
Ditalini, orzo, stelline,
acini.
·
Pendek, berlubang kosong serta
pelbagai bentuk seperti bintang kecil dan beras.
·
Digunakan sebagai bahan sup
atau salad dan hidangan sampingan.
|
|
Categories: pasta
0 comments:
Post a Comment