Monday, 8 April 2013

Posted by Unknown on 20:51 No comments
consomme 

Bahan-bahan:

Daging lembu – dikisar                                                       100 g

Putih telur                                                                          1-2 biji

Stok putih atau perang – disejukkan                                  500 ml

Campuran lik, celery, lobak merah dan                              100 g

bawang besar, dipotong mirepoix

Pes tomato                                                                          25 g

Sachet                                                                                  1 bunjut

Onion brule                                                                         ½ biji



Cara penyediaan :


1.          Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix, tomato dan 250 ml stok.        Biarkan selama ½ jam. Adunan ini dipanggil clear meat.
2.                  Campurkan baki stok dengan clear meat, sachet dan onion brule.
3.                  Rebus hingga mendidih sambil dikacau sehingga telur berkumpul.




4.                  Kecilkan api dan biarkan stok merenih perlahan selama 1 – 1½ jam.
5.                  Tapis stok tersebut.


6.                  Keluarkan baki lemak dengan menggunakan kain maslin dan paper towel.       
7.                  Sesuaikan rasanya.



untuk consommé cik jiemie gunakan onion brule….mcm mne ye nk hasilkan onion brule… mula-mula kite ambil bawang besar pas tue kite bahagi dua… biler dh bahagi dua kite letakkan kt atas pan tanpa gunakan minyak…masak sehingga bawang kehitaman…ini akan memberi warna kepada sup kite…nie lah rupa Onion brule


puree carrot soup

Bahan- bahan:

10 g                 mentega

200 g               lobak merah, dipotong dadu kecil

40 g                 bawang besar, dipotong dadu kecil

500ml              stok ayam

40 g                 kentang, dipotong dadu kecil

60 ml               krim

Garam                   

Lada sulah


Cara Penyediaan:

1.         Panaskan mentega di dalam pot menggunakan api perlahan
2.         Masukkan lobak merah dan bawang. Tumis sehingga separuh masak tanpa   memerangkannya.


3.         Masukkan stok dan kentang.



4.         Reneh sehingga semua bahan layu dan empuk.

5.         Tapis sup menjadi puri menggunakan penapis puri atau menggunakan pengisar.



6.         Renehkan sup kembali di atas api. Tambah stok jika perlu dan sesuaikan kepekatan.


 


7.         Sesuaikan rasa. Jika perlu, tambah krim di dalam sup atau sebagai hiasan.




garlic bread
bahan :
roti perancis
mentega
bawang putih
parsley

cara penyediaan :
Bawang putih, daun parsley dan mentega digaul rata bersama
Setelah itu, letakkan diatas roti perancis yang telah dipotong tadi. Sapukan pada kedua permukaan
Roti dibakar didalam oven pada suhu 160 selama 15 minit sehingga garing





Categories:

0 comments:

Post a Comment