consomme
Bahan-bahan:
Daging lembu – dikisar
100 g
Putih telur
1-2 biji
Stok putih atau perang –
disejukkan 500 ml
Campuran lik, celery,
lobak merah dan
100 g
bawang besar, dipotong
mirepoix
Pes tomato
25 g
Sachet
1 bunjut
Onion brule
½ biji
Cara penyediaan :
1.
Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix, tomato dan 250 ml
stok. Biarkan selama ½ jam. Adunan ini dipanggil
clear meat.
2. Campurkan baki stok dengan clear meat,
sachet dan onion brule.
3. Rebus hingga mendidih sambil dikacau
sehingga telur berkumpul.
4. Kecilkan api dan biarkan stok merenih
perlahan selama 1 – 1½ jam.
5. Tapis stok tersebut.
6. Keluarkan baki lemak dengan
menggunakan kain maslin dan paper towel.
7. Sesuaikan rasanya.
* untuk consommé cik jiemie gunakan onion brule….mcm
mne ye nk hasilkan onion brule… mula-mula kite ambil bawang besar pas tue kite
bahagi dua… biler dh bahagi dua kite letakkan kt atas pan tanpa gunakan minyak…masak
sehingga bawang kehitaman…ini akan memberi warna kepada sup kite…nie lah rupa Onion brule
puree carrot soup
Bahan- bahan:
10
g
mentega
200 g
lobak merah,
dipotong dadu kecil
40
g
bawang besar, dipotong dadu kecil
500ml
stok ayam
40
g
kentang, dipotong dadu kecil
60 ml
krim
Garam
Lada sulah
Cara Penyediaan:
1.
Panaskan mentega di dalam pot menggunakan api perlahan
2. Masukkan lobak merah dan bawang. Tumis
sehingga separuh masak tanpa memerangkannya.
4.
Reneh sehingga semua bahan layu dan empuk.
5.
Tapis sup menjadi puri menggunakan penapis puri atau menggunakan pengisar.
6.
Renehkan sup kembali di atas api. Tambah stok jika perlu dan sesuaikan
kepekatan.
7.
Sesuaikan rasa. Jika perlu, tambah krim di dalam sup atau sebagai hiasan.
garlic bread
bahan
:
roti perancis
mentega
bawang putih
parsley
cara
penyediaan :
Bawang putih, daun parsley dan mentega digaul
rata bersama
Setelah itu, letakkan diatas roti perancis yang
telah dipotong tadi. Sapukan pada kedua permukaan
Roti dibakar didalam oven pada suhu 160 selama 15
minit sehingga garing
Categories: soup
0 comments:
Post a Comment