DEFINISI
|
Ø Appetizer
adalah hidangan pembuka selera
mempunyai rasa yang boleh meransang selera seseorang untuk menikmati hidagan
seterunya.
Ø Hidangan
ini dijadikan hidangan pemulaan dalam menu table d’hote manakala bagi
hidangan secara buffff fet ia akan dihidangkan diatas meja buffffffff fet sebagai hors
d’oeuvre dan canapes.
|
JENIS
|
·
Hidangan
pembuka dingin merupakan hidangan pembuka dalam bentuk
kecil, yang berfungsi untuk merangsang nafffsu makan, tidak mengenyangkan
( ringan dan lazat) , dibuat dan disajikan
menarik, kombinasi rasa dan warna serta dihidangkan dalam keadaan
dingin. Hidangan pembuka dingin dihidangkan dengan suhu 100C-150C.
Jenis hidangan pembuka dingin antara lain salad, canapé….
·
Hidangan pembuka panas (Hot Appetizer)
iaitu hidangan pembuka dalam bentuk kecil biasanya dengan rasa ranggup dan masin
yang berfungsi untuk merangsang nafsu makan, tidak mengenyangkan, dihidankan
menarik, dengan kombinasi rasa dan warna, dihidangkan dalam keadaan hangat/
panas. Hidangan pembuka panas ( hot appetizer) dihidangkan dalam temperatur
500 C – 600C. jenis hidangan pembuka panas antara lain: fritture, resolles,
cheese soufle, croquette.
|
Categories: appetizer
0 comments:
Post a Comment