Monday, 8 April 2013

Posted by Unknown on 08:31 No comments

sos bechamel

Bahan-bahan:
25g      Marjerin/mentega  *                  White roux
25g      Tepung gandum*


500ml  Susu UHT

½  Bawang besar *
1 helai  Daun bay         *                        Onion pique
3 biji    Bunga cengkih  *
Garam
Lada sulah     

  
1.      Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.


2.      Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi white roux. Angkat white roux dari dapur dan biarkan sejuk.    


3.      Panaskan susu sehingga suam, masukkan onion pique ke dalamnya.  Masukkan susu suam sedikit demi sedikit ke dalam white roux dan kacau sehinga licin. Masak selama 30 minit. Sesuaikan rasa.






sos veloute

Bahan-bahan:
25g      Marjerin/mentega   *                 Blond roux
25g      Tepung gandum      *

500ml  Stok putih (ayam/ikan)
Garam

Cara-cara:
1.      Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2.      Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi blond roux. Angkat blond  roux dari dapur dan biarkan sejuk.   


3.      Panaskan stok sehingga mendidih, masukkan blond roux ke dalam stok. Kecilkan api dan renihkan selama satu jam. Sesuaikan rasa.







Categories:

0 comments:

Post a Comment