sos bechamel
Bahan-bahan:
25g Marjerin/mentega * White roux
25g Tepung gandum*
500ml Susu UHT
½ Bawang besar *
1 helai Daun bay * Onion pique
3 biji Bunga cengkih *
Garam
Lada sulah
1. Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi white roux. Angkat white roux dari dapur dan biarkan sejuk.
3. Panaskan susu sehingga suam, masukkan onion pique ke dalamnya. Masukkan susu suam sedikit demi sedikit ke dalam white roux dan kacau sehinga licin. Masak selama 30 minit. Sesuaikan rasa.
sos veloute
Bahan-bahan:
25g Marjerin/mentega * Blond roux
25g Tepung gandum *
500ml Stok putih (ayam/ikan)
Garam
Cara-cara:
1. Cairkan lemak dalam periuk di atas api yang perlahan.
2. Tambahkan tepung dan kacau sehingga menjadi blond roux. Angkat blond roux dari dapur dan biarkan sejuk.
3. Panaskan stok sehingga mendidih, masukkan blond roux ke dalam stok. Kecilkan api dan renihkan selama satu jam. Sesuaikan rasa.
Categories: sos
0 comments:
Post a Comment