Sos
adalah cecair berperisa dan berperasa yang dipekatkan dengan agen pemekat
|
|
KEGUNAAN
|
·
Komposisi makanan
·
Satu kombinasi kerana ia dapat memberi rasa, tekstur dan warna
yang seimbang dalam makanan
·
Sebagai daya pemikat selera
·
Sesetengah hidangan mempunyai kombinasi sosnya yang
tersendiri
|
KATEGORI
|
Sos Asas (Mother Sauces)
·
Hasilan sos utama yang belum dipecahkan kepada hasilan pecahan
sos kecil
·
Ia bertindak sebagai "sos dasar" kepada sos-sos kecil
yang lain
·
Contoh; sos perang dapat menghasilkan Sos Lada Hitam atau Sos
Cendawan
Sos Kontemporari
·
Hasilan sos yang mampu berdiri sendiri iaitu tidak memerlukan
sos asas.
·
Contoh sos jenis ini ialah “Jus Lie, Buerre Blanc” dan
sebagainya yang boleh dikatakan diperbuat dari minyak,buah atau sayuran serta
jus yang keluar dari hasil bahan utama yang dimasak.
|
STRUKTUR
|
Agen Pemekat
·
Roux, Buerre Manie, Liason, Slurries
Bahan Perisa dan perasa
·
lada hitam, herba dan rempah ratus
·
Tujuannya sebagai penambah perasa dan perisa pada hidangan
Cecair
·
Air, stok, wines dan sebagainya
|
KATEGORI SOS ASAS
|
1. Sos
Asas Perang
·
Sos perang ini menggunakan stok perang sebagai cecair utama di
dalam penyediaannya.
·
Empat eleman asas di dalam penyediaannya adalah; stok
perang, Mirepoix, Pes Tomato, Brown Roux
·
Demi glace adalah hasilan daripada sos perang yang bermaksud
“reneh kepada separuh”(reduce into half)
2. Sos Asas Putih
·
Sos putih yang menggunakan samada stok putih sebagai cecair
utama dalam penyediaannya.
·
Veloute merupakan sejenis sos asas putih yang menggunakan stok
putih dan dipekatkan dengan menggunakan roux putih.
·
Bechamel merupakan sejenis sos asas putih yang menggunakan susu
dan “onion piquet” serta dipekatkan dengan menggunakan roux putih.
3. Sos Berasaskan Mentega/Minyak
·
Sejenis sos yang menggunakan mentega sebagai bahan asas untuk
penyediaan sos.
·
Kebanyakan sos jenis ini melalui proses pembauran (emulsion)
iaitu kaedah menggabungkan bahan yang tidak boleh disatukan seperti minyak
dengan air.
·
Hollandaise dan mayonis adalah kategori sos yang menggunakan
minyak sebagai bahan utama.
4. Sos Berasaskan Tomato
·
Sos yang menggunakan bahan utamanya adalah tomato dan stok
·
Walaupun pecahan sos dalam sos tomato tidak banyak tetapi ia
tetap dikategorikan sebagai sos asas.
·
Banyak digunakan dalam penyediaan hidangan pasta dan karangan
laut.
5. Sos Segera
·
Kewujudan sos segera banyak dipengaruhi oleh kehendak peniaga
kecil yang menyediakan masakan barat.
|
CECAIR
|
+
AGEN PEMEKAT
|
SOS
UTAMA
|
Susu
|
White
roux
|
Sos
bechamel
|
Stok
putih
( ikan // ayam )
|
White
roux // blond roux
|
Sos
veloute
|
Brown
stok
|
Brown
roux
|
Brown
sauce / demi glaze
|
Tomato
+ stok
|
White
roux ( jika perlu )
|
Sos
tomato
|
Mentega
|
Egg
yolk
|
Sos
hollandaise
|
Categories: sos
0 comments:
Post a Comment