Monday 8 April 2013

Posted by Unknown on 23:25 No comments

Ø Salad ialah campuran satu atau lebih sayuran sama ada segar atau yang telah dimasak dan ditambah salad dressing untuk mnyedapkan rasanya.
Ø Penambah bahan-bahan protein juga boleh ditambah untuk memberi variasi kepada salad.

JENIS – JENIS SALAD
Simple salad
·        Menggunakan satu atau lebih ramuan utama.
·        Berasaskan sayur-sayuran sama ada yang mentah atau telah dimasak.
·        Sekiranya menggunakan sayur-sayuran mentah ia mestilah segar dan berkualiti.

 
Tossed Salad/ Mixed Salad
·        Bahan yang digunakan oleh  bahan mentah atau bahan yang telah dimasak dan dicmpurkan bersama-sama.
·        Salad dressing digaulkan sekali untuk sebatikan rasa salad.
·        Salad yang dicampurkan dan diperasakan atau digaul bersama mayonis dan dihidangkan bersama cold meat
·        Contoh:waldorf salad: salad,mayonis,apple hijau, dan toasted walnut.

 
Compound Salad
·        Dikenali sebagai salad campuran kerana dibuat daripada campuran beberapa bahan dan ditambah dressing untuk menyedapkannya.
·        Bahan yang digunakan termasuklah ikan, daging, ayam sayur-sayuran ,buah-buahan dan kekacang.
·        Salad ini dihidangkan dengan memberi tumpuan kepada suasana yang kretif dan kombinasi warna yang menarik.
 



SALAD DRESSING
Salad dressing adalah bahan ditambah pada salad untuk mensebatikan rasa salad.

SALAD DRESSING
MAYONAISE
·        Campuaran minyak sayur,kuning telur,bahan persa dan cuka atau jus lemon.
·        Bahan asas untuk dijadikan pelbagai salad dressing seperti thouhd island,sauce cocktail dan tartar sauce.

VINAIGRETTE
·        Campuran minyak sayuran dengan cuka dan bahan perisa
·        Biasanya dihidangkan dengan simple salad
·        Dihidangkan berasingan dalam campound salad.

Faktor menghasilkan salad segar

         Potongan sayur mestilah saiz yang senang untuk dimakan tetapi jangan terlalu kecil atau halus kerana boleh menghilangkan vitamin c.
         Salad dressing hanya ditambah sewaktu salad dihidangkan kerana minyak atau lemak yang terdapat dalam salad tadi akan menyebabkan sayuran layu terutamanya sayura-sayuran hijau.



Categories:

0 comments:

Post a Comment