Ø Salad ialah campuran satu atau lebih
sayuran sama ada segar atau yang telah dimasak dan ditambah salad dressing
untuk mnyedapkan rasanya.
Ø Penambah bahan-bahan protein
juga boleh ditambah untuk memberi variasi kepada salad.
JENIS – JENIS SALAD
|
||
Simple
salad
|
·
Menggunakan satu atau lebih
ramuan utama.
·
Berasaskan sayur-sayuran sama
ada yang mentah atau telah dimasak.
·
Sekiranya menggunakan sayur-sayuran
mentah ia mestilah segar dan berkualiti.
|
|
Tossed
Salad/ Mixed Salad
|
·
Bahan yang digunakan oleh bahan mentah atau bahan yang telah dimasak
dan dicmpurkan bersama-sama.
·
Salad dressing digaulkan
sekali untuk sebatikan rasa salad.
·
Salad yang dicampurkan dan
diperasakan atau digaul bersama mayonis dan dihidangkan bersama cold meat
·
Contoh:waldorf salad:
salad,mayonis,apple hijau, dan toasted walnut.
|
|
Compound
Salad
|
·
Dikenali sebagai salad
campuran kerana dibuat daripada campuran beberapa bahan dan ditambah dressing
untuk menyedapkannya.
·
Bahan yang digunakan
termasuklah ikan, daging, ayam sayur-sayuran ,buah-buahan dan kekacang.
·
Salad ini dihidangkan dengan
memberi tumpuan kepada suasana yang kretif dan kombinasi warna yang menarik.
|
SALAD
DRESSING
Salad dressing adalah bahan ditambah pada salad
untuk mensebatikan rasa salad.
SALAD DRESSING
|
|
MAYONAISE
|
·
Campuaran minyak sayur,kuning
telur,bahan persa dan cuka atau jus lemon.
·
Bahan asas untuk dijadikan
pelbagai salad dressing seperti thouhd island,sauce cocktail dan tartar
sauce.
|
VINAIGRETTE
|
·
Campuran minyak sayuran dengan
cuka dan bahan perisa
·
Biasanya dihidangkan dengan
simple salad
·
Dihidangkan berasingan dalam
campound salad.
|
Faktor menghasilkan salad segar
•
Potongan sayur mestilah saiz yang
senang untuk dimakan tetapi jangan terlalu kecil atau halus kerana boleh
menghilangkan vitamin c.
•
Salad dressing hanya ditambah sewaktu
salad dihidangkan kerana minyak atau lemak yang terdapat dalam salad tadi akan
menyebabkan sayuran layu terutamanya sayura-sayuran hijau.
Categories: salad
0 comments:
Post a Comment