PAVLOVA
|
2 biji putih telur
100g gula kastor
1 tsp tepung jagung
1 tsp esen vanila
1 tsp cuka masakan
100 ml krim putar
50g
strawberi
50g
kiwi
50g
mangga
½ tsp garam
|
1. Panaskan oven ke suhu 150°C. Alaskan
dulang pembakar dengan kertas minyak.
2. Putarkan putih telur dan garam sehingga
gebu. Tambahkan gula sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Putar laju selama
3 minit atau sehingga adunan menjadi gebu berkilat.
3. Tambahkan tepung jagung, cuka masakan dan
esen vanila. Putar sehingga kental. (meringue)
4. Gunakan spatula untuk mengaup meringue dan
masukkan ke dalam dulang pembakar.
5. Bakar selama 1 jam pada suhu 120 °C.
Pavloava seharusnya berasa kering rapuh apabila disentuh. Tutup api oven dan
biarkan sejuk di dalam oven.
6. Putar whipped cream sehingga kental.
Letakkan atas pavlova dan hias dengan buah-buahan
|
|
MANGO MOUSSE
|
1 biji mangga (dicencang halus)
½ biji lemon
(diambil jus)
1tsp gelatin
½ cwn gula aising (diayak)
1 tbsp gelatin
¼ cup hot water
300g krim putar
Air
|
1. Kisar mangga bersama jus lemon dan aising
sugar.
2. Larutkan gelatin dalam air panas. Tuangkan
ke dalam kisaran mangga dan kacau sebati.
3. Masukkan whipped cream dan kacau sebati.
Hidang dalam bekas yang sesuai.
|
|
APPLE PIE
|
Bahan
kulit pai
250g tepung serbaguna
100g mentega
75g
gula aising
1 biji telur
Bahan inti
pai
2 biji epal
100g gula perang
1tbsp gula kastor
50g kismis
½ inci kulit
kayu manis
½ tbsp tepung jagung
50 ml air
|
Cara
Penyediaan Doh
1. Gaulkan tepung, mentega, gula dan uli sehingga adunan menjadi seperti berderai.
2. Kemudian masukkan telur dan gaul sehingga
ia menjadi doh yang lembut.
Cara
penyediaan inti pai
1. Potong dadu epal dan masak bersama gula
perang dan gula kastor.
2. Setelah gula larut, masukkan kulit kayu
manis dan gaul sehingga naik bau.
3. Apabila epal hampir empuk, masukkan tepung
jagung yang dicampur air agar inti menjadi sedikit pekat.
4. Biarkan sejuk setelah inti masak.
|
|
Categories: bakeri
0 comments:
Post a Comment