Saturday 18 May 2013

Posted by Unknown on 08:44 No comments

PAVLOVA


2 biji             putih telur
100g            gula kastor
1 tsp             tepung jagung
1 tsp             esen vanila
1 tsp             cuka masakan
100 ml         krim putar
50g               strawberi
50g               kiwi
50g               mangga
½ tsp            garam


1.    Panaskan oven ke suhu 150°C. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak.
2.    Putarkan putih telur dan garam sehingga gebu. Tambahkan gula sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Putar laju selama 3 minit atau sehingga adunan menjadi gebu berkilat.
3.    Tambahkan tepung jagung, cuka masakan dan esen vanila. Putar sehingga kental. (meringue)
4.    Gunakan spatula untuk mengaup meringue dan masukkan ke dalam dulang pembakar.
5.    Bakar selama 1 jam pada suhu 120 °C. Pavloava seharusnya berasa kering rapuh apabila disentuh. Tutup api oven dan biarkan sejuk di dalam oven.
6.    Putar whipped cream sehingga kental. Letakkan atas pavlova dan hias dengan buah-buahan


 




MANGO MOUSSE


1 biji             mangga (dicencang halus)
½  biji           lemon (diambil jus)
1tsp              gelatin
½ cwn          gula aising (diayak)
1 tbsp           gelatin
¼ cup           hot water
300g            krim putar
Air


1.    Kisar mangga bersama jus lemon dan aising sugar.
2.    Larutkan gelatin dalam air panas. Tuangkan ke dalam kisaran mangga dan kacau sebati.
3.    Masukkan whipped cream dan kacau sebati. Hidang dalam bekas yang sesuai.






APPLE PIE

Bahan kulit pai
250g            tepung serbaguna
100g            mentega
75g              gula aising
1 biji             telur

Bahan inti pai
2 biji             epal
100g            gula perang
1tbsp            gula kastor
50g               kismis
½  inci          kulit kayu manis
½ tbsp          tepung jagung
50 ml air


Cara Penyediaan Doh
1.    Gaulkan tepung, mentega, gula dan uli  sehingga adunan menjadi seperti berderai.
2.    Kemudian masukkan telur dan gaul sehingga ia menjadi doh yang lembut.

Cara penyediaan inti pai
1.    Potong dadu epal dan masak bersama gula perang dan gula kastor.
2.    Setelah gula larut, masukkan kulit kayu manis dan gaul sehingga naik bau.
3.    Apabila epal hampir empuk, masukkan tepung jagung yang dicampur air agar inti menjadi sedikit pekat.
4.    Biarkan sejuk setelah inti masak.













































































Categories:

0 comments:

Post a Comment