Thursday 9 May 2013

Posted by Unknown on 07:48 No comments


Minggu nie…cik jiemie nak ajar macam mane nak hasilkan pastri…tapi cik jiemie nk pesan pastikan sebelum buat pastri nie ikut sukatan yang betul tau…maklumlah….bakeri nie xboleh main-main masuk je….karangkan xjadi plak…mulalah nak salahkan cik jiemie yang comel nie…hahhaha…comel k???opkos lah comel….kuikui…..okey…sekarang tibalah masa tuk mempersembahkan resepi…kihkih….selamat mencuba semua…opsss…lupa plak….mula-mula cik jiemie nk ajar macam mne nak buat pastri lapis nie…ad teknik die taw..


Sediakan doh dahulu dan simpan di dalam peti sejuk k, chiller k…tujuan ye untuk rehatkan doh kte..maklmulah kte dah tumbuk dia…mestilah dia pnt…so…kene lah rehat….hahahhaaha…biar segala gluten dia kembang baru doh kte lembut….





Pastue..keluarkan dan roll sehingga nipis tau….









Biler dah nipis tue…boleh lah letakkan mentega pastri yg bentuk segi empat tue btl-btl dekat tengah doh yang kita dah roll tadi…pastikan sebelum tue kte bentukkan mentega kita dahulu..bentuk cam mane…segi empat tau..

 






Lipat kiri dan kanan dan menutupi mentega kita tadi







Pastue lipat atas ngan bawah plak…dah siap kte simpan dalam chiller…langkah nie kne ada 4step..kiri,kanan,atas,bawah



 






Pastikan die keras tau jangan lembut dah bawah kuar…kalau tak hancurlah pastri kita..roll memanjang dan lipat dengan tiga bahagian… langkah nie plak 3 step..bawah,tengah,atas….ulang langkah dalam 3x untuk mendapat lapisan yang cantik…








Pai ayam ( pastri lapis )


Tepung gandum ( diayak)        200g
Marjerin pastry                          150g
Mentega                                       50g
Air sejuk                                     125ml
Jus limau/krim tartar/cuka             5g
Garam                                              5g

Isian ayam :
Isi ayam                                        150g
Lik                                             1batang
Cendawan butang                         70g
Mentega                                      1tbsp
Tepung                                        1tbsp
Stok ayam                                   50ml
Pasli (dicincang)                        1tbsp
Thyme                                            2g
Minyak masak                             4tbsp
Telur (rebus dan dihiris nipis)    1biji
Garam
Lada sulah


Menyediakan  pastri lapis
1.      Sukat  dan timbang kesemua bahan yang akan digunakan.
2.      Setelah itu, bentukkan 150g pastri marjerin kepada empat segi panjang dan nipis. Balut dengan plastik dan sejukkan didalam peti sejuk.
3.      Seterusnya, ayak tepung bersama-sama garam kedalam mangkuk adunan.
4.      Gaul serta ramas tepung dan 50g mentega sehingga menyerupai serbuk roti.
5.      Selepas itu, buat lubang ditengah-tengah tepung. Masukkan cecair sedikit demi sedikit dan gaul rata sehingga menjadi doh.
6.      Balut doh tersebut dengan plastik dan simpan didalam peti sejuk selama 15 minit sebelum digunakan.
7.      Keluarkan dan canai doh menjadi bujur.
8.      Letakkan marjerin pastri diatas 2/3 bahagian doh
9.      Seterusnya, lipat 1/3 bahagian yang tiada marjerin ke tengah. Tekan bahagian tepi pastri.
10.    Canaikan doh secara memanjang. Kemudian lipat dengan teknik buku (book turn)
11.    Balut doh dengan plastik. Rehatkan selama 15 minit didalam peti sejuk.
12.    Keluarkan doh dan ulangi langkah 8 dan 9 sebanyak dua kali.
13.    Akhirnya, rehatkan didalam peti sejuk dan keluarkan apabila hendak digunakan.

Memasak  isi ayam
1.      Panaskan minyak terlebih dahulu. Setelah itu, masukkan isi ayam dan masak seketika selama 5 minit sehingga warna ayam keperang-perangan. Angkat isi ayam tersebut.
2.      Kemudian, didalam kuali yng sama, masukkan pula lik dan cendawan, masak seketika, angkat dan letakkan didalam bekas berasingan.
3.      Masukkan mentega, biarkan ia mencair. Kemudian masukkan tepung dan kacau sehingga sebati. Masukkan stok dan kacau menggunakan whisk sehingga pekat. Setelah itu, masukkan isi ayam tadi, lik, cendawan dan tambahkan daun pasli serta thyme kedalam kuali.
4.      Perasakan bersama garam dan lada sulan. Masak sehingga sebati dan pekat.
5.      Sejukkan sebelum digunakan.

Menyediakan pai ayam
1.      Sediakan satu kuantiti doh pastri lapis.
2.      Panaskan ketuhar dan griskan acuan pai.
3.      Canai pastri menjadi 0.5 cm tebal. Bahagikan kepada dua keping.
4.      Alaskan acuan pai dengan sekeping pastri. Potong bahagian tepi acuan pai.
5.      Seterusnya, masukkan inti ayam kedalam acuan dan letakkan hirisan telur diatas inti.
6.      Basahkan bahagian tepi pai dan tutup dengan sekeping pastru lagi. Tekan perlahan tepi pai untuk melekatkannya.
7.      Gliskan kuning telur (egg wash) pada permukaan pai.
8.      Slit bahagian tengah dan hiaskan dengan lebihan pastri. Bakar pada suhu 200 darjah celcius sehingga warna keemasan.


 




Pastri choux 


Air                                            100ml
Mentega                                    45gm
Telur                                         1 biji
Tepung serbaguna (diayak)        60g
Garam                                          2g
Gula                                            1tsp

Inti cream :
Susu (disuamkan)                   250ml
Telur                                        1biji
Kuning telur                            1biji
Tepung kastard                         15g
Tepung jagung                         15g
Gula kastor                              50g
Esen vanilla                              3g


Menyediakan pastri choux
1.      Didihkan air, masukkan mentega bersama-sama gula dan garam.
2.      Alihkan periuk dari api dan masukkan tepung sekali gus.
3.      Kemudian, letakkan semula diatas api. Kacau sehingga tepung tidak melekat di tepi periuk.
4.      Angkat dan alihkan adunan kedalam mangkuk adunan. Sejukkan
5.      Kemudian, masukkan telur perlahan-perlahan sambil memutar adunan sehingga sebati dan licin
6.      Dengan menggunakan nozzle dan piping bag, paipkan menjadi bentuk puff dan eclairs.

Memasak inti krim
1.      Pukul telur, kuning telur, tepung kastard, tepung jagung, gula kastor dan esen vanilla sehingga sebati.
2.      Setelah itu, tuangkan susu yang telah disuamkan dan kacau adunan sehingga rata.
3.      Masak diatas api sederhana sehingga kastard mendidih dan agak likat.
4.      sejukkan dahulu sebelum digunakan.


 



Soft roll


Tepung high protein (diayak)    190g
Tepung naik sendiri (diayak)      50g
Marjerin                                      30g
Susu                                         100ml
Gula kastor                                  30g
Yis                                                6g
Telur                                           1biji
Garam                                          3g


1.      Satukan kesemua tepung dan buat lubang ditengah-tengah. Masukkan telur, yis, gula da susu.
2.      Uli campuran tersebut sehingga menjadi doh.
3.      Masukkan marjerin dan teruskan menguli.
4.      Akhir sekali, masukkan garam. Uli sekata. Rehatkan doh selama 30 minit – 45 minit atau sehingga saiz menjadi dua kali ganda.
5.      Setelah direhatkan, pukul doh untuk mengeluarkan angina dan potong doh kepada 35g setiap satu.
6.      Uli doh menjadi bentuk bulat dan bakar selama 15 minit pada suhu 180 darjah Celsius.



 

Categories:

0 comments:

Post a Comment