Monday, 8 April 2013

Posted by Unknown on 07:32 No comments
DEFINISI
Agen pemekat yang digunakan untuk memekatkan masakan kita
JENIS AGEN PEMEKAT
ROUX
-          Merupakan campuran lemak dan tepung yang dipanaskan
-          Nisbah sukatan adalah 1:1
-          Terdapat 3 jenis :  white (2-3 min) , blond (5 min), brown ( 10 min)
-          Digunakan dalam membuat sup dan sos
BEUREE MANIE
-          Merupakan roux yang tidak dimasak
-          Memerlukan masa memasak sos yang lama untuk menghilangkan rasa tepung
LIAISON
-          Terdiri daripada campuran kuning telur dan krim
INSTANT STARCHES
VEGETABLE PURÉES
BREAD CRUMBS
LANGKAH MEMBUAT MEMBUAT ROUX


Bahan :
25g mentega
25g tepung

panaskan menjerin atau mentega sehingga cair kemudian masukkan tepung dan masak mengikut roux yang hendak dihasilkan seperti white, blond atau brown...


Categories:

0 comments:

Post a Comment