DEFINISI
|
Agen pemekat yang digunakan untuk memekatkan
masakan kita
|
JENIS AGEN PEMEKAT
|
ROUX
-
Merupakan campuran lemak dan
tepung yang dipanaskan
-
Nisbah sukatan adalah 1:1
-
Terdapat 3 jenis : white (2-3 min) , blond (5 min), brown ( 10
min)
-
Digunakan dalam membuat sup
dan sos
BEUREE MANIE
-
Merupakan roux
yang tidak dimasak
-
Memerlukan masa
memasak sos yang lama untuk menghilangkan rasa tepung
LIAISON
-
Terdiri daripada
campuran kuning telur dan krim
INSTANT STARCHES
VEGETABLE PURÉES
BREAD CRUMBS
|
LANGKAH MEMBUAT MEMBUAT ROUX
|
Bahan :
25g mentega
25g tepung
panaskan menjerin atau mentega sehingga cair kemudian masukkan
tepung dan masak mengikut roux yang hendak dihasilkan seperti white, blond
atau brown...
|
Categories: agen pemekat
0 comments:
Post a Comment