Monday, 8 April 2013

Posted by Unknown on 06:31 No comments

2 kg tulang ayam
4 L air
200 g bawang *
100 g lik *
100 g seleri *
* mirepoix

sachet :
2 helai bay leaf
2tsp thyme
2tsp lada putih
4-6 batang pasli
4 bunga cengkih


Cara penyediaan:
  1. Basuh tulang sehingga bersih. Pastikan tiada lemak.
  2. Bersihkan dan potong kasar seleri, lik dan bawang besar (mirepoix)
  3. Masukkan ayam ke dalam periuk bersama-sama 2 ½  liter air dan biarkan mendidih.
  4. Kecilkan api dan biarkan merenih untuk mengelakkan stok menjadi keruh. Keluarkan lemak, buih dan keladak yang timbul. Proses ini dinamakan SKIM THE SCUM
  5. Selepas 2 jam, masukkan mirepoix dan sachet. Biarkan mendidih dengan api perlahan selama 1 jam.
  6. Tapis stok ayam menggunakan kain maslin.

* Masa yang disyorkan untuk penyediaan stok ayam adalah 3-4 jam.




Categories:

0 comments:

Post a Comment