2 kg tulang ayam
4 L air
200 g bawang *
100 g lik *
100 g seleri *
* mirepoix
sachet :
2 helai bay leaf
2tsp thyme
2tsp lada putih
4-6 batang pasli
4 bunga cengkih
Cara penyediaan:
- Basuh tulang sehingga bersih. Pastikan tiada lemak.
- Bersihkan dan potong kasar seleri, lik dan bawang besar (mirepoix)
- Masukkan ayam ke dalam periuk bersama-sama 2 ½ liter air dan biarkan mendidih.
- Kecilkan api dan biarkan merenih untuk mengelakkan stok menjadi keruh. Keluarkan lemak, buih dan keladak yang timbul. Proses ini dinamakan SKIM THE SCUM
- Selepas 2 jam, masukkan mirepoix dan sachet. Biarkan mendidih dengan api perlahan selama 1 jam.
- Tapis stok ayam menggunakan kain maslin.
Categories: stok
0 comments:
Post a Comment